Ruoan kylmäketju – mikä se on ja miksi se on tärkeä?

Ruoasta ja ruoan säilyvyydestä puhuttaessa viitataan usein ruoan kylmäketjuun. Tavallinen kuluttaja ei välttämättä tule ajatelleeksi, mitä tämä tarkoittaa ja mikä merkitys sillä on ruoan säilyvyyden kannalta. Tässä artikkelissa kerrotaan tarkemmin siitä, mitä ruoan kylmäketju tarkoittaa ja miksi se on tärkeä.

Ruoan kylmäketju takaa tuoreen ruoan säilyvyyden

Ruoan tapauksessa kylmäketjulla viitataan ruoan säilyvyyden kriteerit täyttävään hankintaketjuun aina ruoan valmistuksesta ruoan kuljetukseen ja varastointiin. Kylmäketjun tärkeimpänä tehtävänä on siis taata, että ruoka-aineet säilyvät mahdollisimman korkealaatuisina koko elinkaarensa ajan.

Nimi kylmäketju viittaa myös siihen, että aineosat on säilytettävä tietyssä lämpötilassa, joka voi vaihdella eri ainesosien välillä. Yhteistä näille kaikille on kuitenkin se, että mikäli ruoalle suositeltu lämpötila nousee liian korkeaksi tai jää liian alhaiseksi, ainesosien eri ominaisuudet, kuten maku, haju, väri ja tekstuuri, kärsivät.

Yksi kylmäketjun kriittisimmistä osista on ruoan kuljetus, sillä kuljetuksen aikana joudutaan ottamaan huomioon useita muuttuvia seikkoja. Worksystemin verkkokauppa osoitteessa https://www.worksystem.fi/ tarjoaa ammattikäyttöön suunnitellut varusteet, kuten hyllyköt ja muut suurempien ajoneuvojen, kuten pakettiautojen tarpeisiin soveltuvat kalusteet, joiden avulla ajoneuvon takatilaan pystytään suunnittelemaan ja rakentamaan ennen kaikkea turvalliset ja soveltuvat olosuhteet.

Katkeamattoman kylmäketjun ylläpitämisessä on tärkeää panostaa laadukkaisiin ja hyvin varusteltuihin ajoneuvoihin, joiden lämpötiloja ja säilytysolosuhteita pystytään kontrolloimaan ja seuraamaan mahdollisimman tarkkaan. Siksipä osoitteesta https://www.worksystem.fi/ löytyvät kalusteet tarjoavat laadukkaita ja ammattimaisia ratkaisuja myös ruoan kuljetukseen suunnattujen ajoneuvojen varustamiseen.

Miksi katkeamaton kylmäketju on niin tärkeä?

Kylmäketjun ylläpitäminen niin tuotteen valmistuksen, kuljetuksen kuin varastoinnin aikana on tärkeää, sillä kylmäketjun katketessa ruoka alkaa pilaantua ja tämä voi puolestaan johtaa ruoan laadun heikentymisen lisäksi myös terveydelle haitallisiin seurauksiin, kuten ruokamyrkytyksiin. Vääränlaiset olosuhteet lisäävät erilaisten haitallisten infektioiden aiheuttajien kasvua, näiden joukossa ihmisten terveydelle vaaralliset salmonella, hepatiitti ja helikobakteeri.

Pilaantunut ruoka aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia myös yrityksille, sillä pilaantuneita tuotteita ei voi myydä eikä edes lahjoittaa eteenpäin. Tämä johtaa muun muassa tulojen menetykseen, mutta heijastuu myös ruoan hinnassa kuluttajalle, koska yritys joutuu käyttämään enemmän varoja ruoan valmistuskulujen kattamiseen.

Ruoan kylmäketju – mikä se on ja miksi se on tärkeä?
Siirry sivun alkuun
zakra