Ketogeeninen ruokavalio – sopisiko se sinulle?

Väsyttääkö eikä virtaa tunnu riittävän oikein mihinkään? Oletko kokeillut lähes kaikki mahdolliset konstit piristyä ja saada uusia voimia, mutta mikään ei ole muuttunut? Olisiko syynä liian kova työtahti, vähäinen yöuni, runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio tai riittämätön liikunnan määrä? Olisiko aika lähteä lääkäriin tai kokeilla jotakin uutta, kuten esimerkiksi maailmalla yleisesti kehuttua ketogeenista ruokavaliota?

Jos oireet ovat pahat ja väsymys todella suurta, kannattaa ehdottomasti varata aika lääkärille. Jos kuitenkin tuntuu, että fyysisiä oireita tai kipuja ei ole, mutta “tavallinen arki” vain tuntuu tylsältä, niin kannattaa kokeilla kehutun ruokavalion vaikutusta omaan hyvinvointiin.

Minkälainen on ketogeeninen ruokavalio?

Ketogeeninen eli vähähiilihydraattinen ruokavalio tarkoittaa, että päivittäiset ateriat koostetaan runsasrasvaisista, kohtuullisesti proteiinia ja niukasti hiilihydraattia sisältävistä ruokaineista. Hiilihydraattien määrä on vähäinen, sillä elimistön pitää mennä ketoosiin tuottaakseen tarvittavia ketoaineita.

Monet kokevat päänsärkyä ja eräänlaista aivosumua ketogeenista ruokavaliota aloittaessaan. Kyseinen reaktio johtuu siitä, että elimistö aloittaa puhdistusprosessin. Ketogeenisessa ruokavaliossa elimistö käyttää rasvaa polttoaineena perinteisen glukoosin sijasta. Hiilihydraattien määrä vähennetään päivittäisessä ruokavaliossa aivan minimiin, eli noin 5-10 prosenttiin.

Päivittäinen energia tulee rasvasta, jota ruokavalio sisältää noin 70 %. Proteiinia päivittäisiltä aterioilta pitää löytyä puolestaan noin 20-25 %. Minkälaisista ruoka-aineista päivittäiset ateriat ja mahdolliset välipalat koostuvat? Tutkitaan asiaa seuraavaksi.

Kasvisruokailu ja ketogeeninen ruokavalio

Ketogeenisen ruokavalion aloittavan henkilön ei tarvitse unohtaa ruokavaliostaan kasviksia. Kasvisten lisäksi ruokavaliossa pitää olla kananmunia keitettynä ja paistettuna, erilaisia juustoja, sieniä, kalaa, kanaa, lihaa, kaaleja, herneitä, rahkaa, avokadoa, manteleita ja pähkinöitä.

Kasvisruokailijat voivat myös tietyiltä osin siirtyä heille yksilöllisesti laadittuun ketogeeniseen ruokavalioon. Kasvisruokailijat eivät syö mitään eläinperäistä, jos he eivät ole esimerkiksi lakto-ovovegetaristeja. Vegetaristi tai vegaani voi kokeilla “ketogeenisessa ruokavaliossaan” tunnettuja hyviä proteiininlähteitä, kuten vöneriä, quornia, tofua ja seitania. Myös erilaisia muita proteiininlähteitä, kuten herneitä, soijaa tai valmiita proteiinijauheita on markkinoilla saatavilla.

Ketogeeninen ruokavalio sopii monille

Ketogeeniselle ruokavaliolle voi siirtyä milloin tahansa, jos henkilö on perusterve ja hyvinvoiva. Jos sinulla kuitenkin on jokin säännöllistä lääkitystä vaativa perussairaus, älä aloita ketogeenista ruokavaliota ilman lääkärin lupaa. Kokonaisuudessaan ketogeeninen ruokavalio on turvallinen, monipuolinen ja erittäin suosittu. Ketogeenista ruokavaliota on tutkittu pitkään ja se on osoittautunut suotuisaksi “hoitokeinoksi” esimerkiksi epilepsian hoidossa ja painonhallinnassa.

Ketogeeninen ruokavalio – sopisiko se sinulle?
Siirry sivun alkuun
zakra