Ruoka on osoitus välittämisestä

Suomessa on aina arvostettu hyvää ruokaa

Suomalainen ruoka on perinteisesti ollut herkullista, puhdasta ja terveellistä. Pohjoisen maut ovat hyvin erilaiset kuin missään muualla maailmassa, mikä johtuu maaperästä ja ilmastosta. Moni suomalainen jää ulkomailla asuessaan tai matkustaessaan kaipaamaan synnyinseutujen makuja. On toki todistettu tieteellisesti, että erityisesti lapsuuden maut jäävät hyvin vahvasti ihmisen mieleen, jonka takia ne tuntuvat kaikkein rakkaimmilta. Toisaalta suomalaisten makujen ainutlaatuisuus ei johdu pelkästään kuitenkaan siitä, että niihin olisi tottunut lapsesta saakka. Monissa suomalaisissa raaka-aineissa on aivan omanlaisensa maku, mikä johtuu ilmastosta. Suomessa kasvukausi on perinteisesti erittäin lyhyt, mutta samalla niinä kesäkuukausina kun viljely on mahdollista, on valoa erittäin paljon. Parhaimmillaan lähestulkoon vuorokauden ympäri. Juuri tämä tekijä tuo vihanneksiin, hedelmiin ja juureksiin aivan erityisen aromaattisen maun. Esimerkiksi mansikat ovat Suomessa huomattavasti makeampia kuin muissa maissa, mikä johtuu juuri korkeasta valon määrästä.

Suomalaista ruokakulttuuria on joissakin piireissä pidetty ankeana ja rahvaanomaisena. On totta, että suomalaiseen ruokakulttuuriin eivät kuulu erityisen monimutkaiset tai yltäkylläiset ruokalajit. Tämä johtuu tietenkin siitä, että erilaisia raaka-aineita on Suomessa saatavilla vähemmän kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa. Toisaalta ruokakulttuurin kehittymiseen on vaikuttanut Suomessa vahvasti myös yhteiskunnallinen kehitys. Suomi on ollut harvaan asuttu maa, jossa ei ole ollut omaa kuningasta tai aatelistoa, vaikka tosin Suomen siirtomaa-aikana Suomea hallitsivat Venäjän ja Ruotsin hallitsijat. Yläluokan puuttuminen on tarkoittanut myös feodalismin puuttumista, jolloin kansa on pääasiallisesti köyhää ja heidän ruokailutottumuksensa niukkaa. Suurten hovien moniruokalajiset pidot ovat loistaneet poissaolollaan Suomen historiassa. Toisaalta suomalaisen kansan ainutlaatuinen suhde luontoon on mahdollistanut ainutlaatuisen ruokakulttuurin synnyn Suomeen, jossa erityisen arvossa ovat olleet luonnon tuoreet antimet ja riista.

Suomalainen ruokakulttuuri kehittyy jatkuvasti

Sittemmin viime vuosikymmeninä suomalainen ruokakulttuuri on huomattavasti kehittynyt ja muuttunut. Suurissa kaupungeissa voi olla hyvin vaikeaa löytää perinteisiä suomalaisia ravintoloita. Niiden tilalle on tullut erilaisia etnisiä ruokapaikkoja sekä isoja paikallisia ja kansainvälisiä ravintolaketjuja. Ravintoloiden perustaminen on nykyään helpompaa, sillä monet yritykset, kuten Qred tarjoavat erilaisia yrityslainoja ravintolayrittäjille. Samalla ihmisten elämä on muuttunut huomattavan kiireiseksi, minkä takia ihmiset syövät ulkona enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Suomessa on myös yhä enemmän yksinasuvia sinkkutalouksia, jonka takia monet ihmiset syövät ulkona ystäviensä kanssa kuin perheenjäsenten. Samalla kun alkoholinkulutus on laskenut yhteiskunnassa niin yhä useammat haluavat viettää laatuaikaa syömällä herkullista ravintolaruokaa. Hiljalleen yhä suositumpaa on myös fine dining, joka on ravintolaelämystä kaikkein ensiluokkaisimmillaan.

Fine dining -ravintoloita on nykyään Suomen suurissa kaupungeissa lukuisia, ja niissä vietetään aikaa, kun halutaan ostaa itselle aivan ensiluokkainen raintolakokemus. Näitä voivat ollat erilaiset vuosipäivät, valmistujaiset, romanttiset treffit tai vaikkapa uuden työpaikan juhlinta. Erityisen hauskaa on, että nykyään on Suomessa tullut tavaksi antaa lahjaksi erilaisia ravintolaelämyksiä. Erityisen hyvä tapa yllättää joku on ostaa lahjakortti ravintolaan, jossa viettää ikimuistoisia hetkiä. Hyvä ruoka on loppujen lopuksi toisesta välittämistä ja arvostuksen osoittamista. Ravinto on ihmisen kaikkein tärkein tarve, jonka takia ihmiset ovat aina istuneet yhdessä ja jakaneet aterian. Etenkin Raamatussa aterian jakaminen on nähty rakkauden osoituksena. Tämän takia ruuasta kannattaa aina nauttia seurassa ja aina välillä muistaa juhlia arjen keskellä hyvässä ravintolassa.

Ruoka on osoitus välittämisestä
Siirry sivun alkuun
zakra