Terveyttä ketogeenisesta ruokavaliosta

Minkälainen on ketogeeninen ruokavalio?

Ketogeenisen ruokavalion suosio on jatkuvasti kohonnut sekä Suomessa että lähes koko globaalissa maailmassa. Ketogeeninen ruokavalio suosii rasvaa, jonka lisäksi hiilihydraattien määrä päivässä on todella vähäinen. Ketogeeninen ruokavalio muuntaa tehokkaasti rasvan energiaksi glukoosin, eli sokerin sijasta ja käyttää samalla rasvaa kehon ensisijaisena polttoaineena. Liikaa proteiinia kannattaa myös välttää, sillä se voi muuttua sokeriksi, josta voi seurata painon nousua.

Ketogeeninen ruokavalio vaatii tietoa ja perehtymistä, joten se kannattaa aloittaa vaikka loma-aikana. Jos käteisvarat eivät salli lomailua unelmiesi paikassa, kannattaa miettiä edullisen lainan ottamista, kuten vakuudeton Kulutusluotto, jota voi hakea yksin tai yhteishakijan kanssa. Kilpailuta lainasi verkossa, saa edullisia lainatarjouksia, valitse sopivin ja nauti elämästä terveellisesti juuri siellä mihin olet aina halunnut. Ihana loma ja terveellinen ruokavalio, mikä sen mukavampaa!

Miten ketoosiin päästään?

  • Perinteinen ketogeeninen ruokavalio tarkoittaa diettiä, jossa rasvojen määrä on aina hallitseva ja proteiinia saadaan ravinnosta noin 20 %. Rasvojen osuus on korkein, eli 75 % ja hyvien hiilihydraattien osuus 5–10 %.
  • Syklinen ketogeeninen ruokavalio sisältää niin sanotun “tankkauspäivän”, jolloin ruokavaliossa voi olla tilapäisesti enemmän hiilihydraatteja. Ketogeenisen ruoan valmistus on aina erittäin mukavaa ja helppoa.
  • Kohdennettu ketogeeninen ruokavalio tarkoittaa ruokavaliota, jossa nautittavat hiilihydraatit sijoitetaan tarkasti päivittäisen ruokavalion ja elämäntyylin ympärille.
  • Korkean proteiinin ketogeenissa ruokavaliossa on muita versioita runsaammin proteiinipitoisia ruokia. Korkean proteiinin ruokavalio sisältää 60 % rasvaa, jonka lisäksi 35 % proteiinia ja 5 % hiilihydraatteja.

Ketogeeniset ruoat

Ketogeeniseen ruokavaliot kuuluvat muun muassa maustamattomat ja käsittelemättömät lihatuotteet. Kyseisiä tuotteita ovat muun muassa valkoinen ja punainen liha, eli sika ja nauta sekä kana että kalkkunatuotteet. Ketogeenisen ruokavalion aikana nautitaan myös rasvaista kalaa, kuten tonnikalaa, lohta ja pieniä kaloja, kuten silakkaa ja muikkua. Kananmunat keitettynä, paistettuna tai munakkaana kuuluvat monipuoliseen ketogeeniseen ruokavalioon. Kananmunan valkuainen sisältää runsaasti luustoa rakentavaa proteiinia ja keltuaisesta saa runsaasti tärkeitä rasvaliukoisia vitamiineja, kivennäisaineita ja B12-vitamiinia, seleeniä, jodia ja rautaa.

Ketogeeniseen ruokavalioon kuuluvat myös erilaiset rasvaiset juustot, kuten kermajuustot, homejuustot ja esimerkiksi herkulliset vuohenjuustot. Ruokavaliossa proteiinia ja rasvaa saadaan myös manteleista, pähkinöist’ä, saksan- ja cashewpähkinöistä, pellavansiemenistä, chia-, auringonkukan- ja kurpitsansiemenistä.

Ruokavalioon kuuluu luonnollisesti myös terveellisiä öljyjä, kuten olliviöljy, avokado- ja koookosöljy. Avokadoja ja oliivieja voi syödä myös sellaisenaan sekä niin sanottuja hyviä hiilihydraatteja, eli vihreitä kasviksia, pinaattia, kaalia, parsakaalia ja sipuleita. Maustamisessa sallittua on suolan ja erilaisten yrttien käyttö. Maailman keittiöitä ajatellen, esimerkiksi turkkilainen ruoka on usein tyyliltään hyvin ketogeenista, joten ei muuta kuin herkuttelemaan vaikkapa maukkaan ketogeenisen turkkilaisen ruoan avulla.

Terveyttä ketogeenisesta ruokavaliosta
Siirry sivun alkuun
zakra