Turkkilainen ruoka: paljon enemmän kuin kebab

Jos ei ole käynyt Turkissa, saattaa kuvitella, että siellä ei muuta syödäkään kuin kebabia, pitaleipää, ja falafeleja. Nämä herkut ovat levinneet ympäri maailmaa, koska ne ovat herkullisia ja nopeita syödä, mutta turkkilainen ruokakulttuuri on hyvin rikas, monipuolinen ja terveellinen. Useimmat Turkin klassisista resepteistä ovat perua Ottomaanien valtakunnan ajoilta, jolloin sulttaanien hovikokit käyttivät vuosisatoja ruonlaiton taiteen hiomiseen. Turkin sijainti on erinomainen maanviljelykselle, joten lihan lisäksi turkkilaisessa keittiössä käytetään runsaasti vihanneksia.

Turkkilainen ateria koostuu aina lukuisista ruokalajeista. Illallisella alkuruoaksi tarjoillaan meze -lajitelmat, jotka ovat niin ruokaisia, että varsinaista pääruokaa ei välttämättä tarvitse syödä. Tunnetuimpia mezeen kuuluvia ruokalajeja tai ruokia ovat hummus, viininlehtikääryleet, grillattu munakoisosalaatti, falafelit, fetan kaltainen juusto, pavut tomaattikastikeessa, upporasvapaistetut pikku leivonnaiset, joiden täytteenä on usein juustoa ja yrttejä, erilaiset merenelävät ja pikkuannokset eri kasviksia tai salaatteja. Mezen kanssa tarjoillaan pitaleipää, ja jos juodaan alkoholia, tyypillinen valinta on raki, aniksenmakuinen vahva alkoholi, joka sekoitetaan veden kanssa.

Turkkilaiset pääruoat ovat useimmiten yhdistelmä lihaa, vihanneksia, maitotuotteita ja leipää. Turkkilaista jogurttia ja fetajuuston kaltaista turkkilaista juustoa käytetään paljon resepteissä, samoin vihanneksia, joista tyypillisimpiä ovat munakoiso, paprika (sekä tavallinen että turkkilainen pitkulainen pippuri), ja sipuli. Yrttejä käytetään runsaasti, samoin sitruunaa ja valkosipulia. Turkissa käytetään myös chilipippuria, joka usein tarjoillaan kokonaisena erikseen, jotta syöjä voi haukata sitä makunsa mukaan.

Turkkilainen ruoka: paljon enemmän kuin kebab
Siirry sivun alkuun
zakra