Perinteinen jouluruoka
Perinteisiä jouluruokia ovat muun muassa seuraavat herkulliset ruoat:
- Joulukinkku- ja joulukalkkuna
- Joulupuuro
- Sekahedelmäsoppa
- Lihapullat
- Lanttu- porkkana ja imelletty perunalaatikko
- Maksalaatikko
- Rosolli
- Lohi
- Joulusilakat
- Kasvispateet
- Itse tehty sinappi
- Makeiset
- Joulupiparit
Jouluruoan valmistus
Jouluruoan valmistus on aina juhlavaa, mutta ei koskaan sen vaikeampaa kuin minkään muunkaan normaalin arkiruoan valmistus. Jouluruoan valmistuksessa perinteisten ruoka-aineiden lisäksi ajatus on tärkein, ruoka valmistetaan huolella ja rakkaudella.
Ajat ovat on muuttuneet, mutta joulukinkku on yhä se kaivattu joulupöydän kunkku. Joulukinkun kypsennys on taitolaji, mutta siihen pystyy kyllä jokainen. Käytännössä kypsennys on pitkähkö prosessi, jossa ei hätäillä. Tarkkuutta ja kärsivällisyyttä siis peliin. Parhaimman tuloksen saa aina
paistomittaria käyttämällä, jolloin kinkun voi tarjota mureana tai mehevänä. Uunin lämpötila ja eri ominaisuudet vaikuttavat luonnollisesti kinkun kypsymiseen.
Digitaalinen lihalämpömittari on suosituin, sillä siihen voi asettaa hälytyksen ilmoittamaan milloin kinkku on valmis.
Riisipuuro, sekahedelmäsoppa ja laatikot ovat myös nostalgisia joulun suosikkeja. Kaikkien edellä mainittujen ruokien valmistukseen löytyy ohje netistä. Raikkaat salaatit, rosolli, kasvispateet, maksalaatikot ja lihapullat ovat myös joulun haluttuja herkkuruokia.
Jouluruokien historia
Kaikilla tärkeällä on oma ainutlaatuinen historiansa, kuten jouluruuilla.
Pirteän värinen ja maukas rosolli tulee Lounais-Suomesta, rikkaista säätyläispiireistä, jossa rosollia valmistettiin jo 1700-luvun keskivaiheilta asti. 1800-luvulla rosollia opetettiin tekemään kotitalouskouluissa, joita oli jo ympäri Suomea. Rosolli on yksinkertainen ja täyttävä ruoka, johon kuuluu punajuurta, porkkanaa, suolakurkkua ja sipulia. Rosollissa oli alunperin myös omenaa, perunaa, suolasilakoita ja silliä. Mausteena käytettiin yleisesti valkopippuria ja suolaa.
Joulukinkku
Joulukinkun valmistaminen ja nauttiminen on niin ikään pitkä perinne. 1800-luvulla suomalaiset söivät usein lihaa sekä paistettuna että kuivattuna tai savustettuna. Liha saattoi olla sikaa, lammasta tai nautaa. Kinkku tuli joulupöytiin kuitenkin vasta 1900-luvulla, jota ennen syötiin yleisesti lampaanlapaa pääsiäisen lisäksi myös jouluna.
Joulun perinteiset laatikot
Suomalaisiin perinneruokiin kuuluvat maukkaat peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikot. Nostagisin ja suosituin laatikkoruoka lanttulaatikon ohella on perunalaatikko.
Kalar
Suomalaiset ovat aina rakastaneet kalaruokia, eikä ihmekään, sillä Suomi sijaitsee monien järvien ja merien läheisyydessä. Kalaa on aina ollut tarjolla, joten sitä on ajan saatossa myös kuivattu sekä säilötty suolaamalla. Silli on joulupöydän suosikki, sillä perinteinen lipeäkala jakaa mielipiteet. Lipeäkalaa on valmistettu muun muassa kuivatusta kuhasta ja hauesta. Lipeäkalaa on nautittu erityisesti jouluaattona.
Juomat
Joulupöytään kuuluu raikkaan veden, maidon, piimän ja kotikaljan lisäksi myös alkoholia sisältävät juomat. Tosin, ne kuuluvat vain niihin joulupöytiin, jossa alkoholia nautitaan. Jouluglögi voi olla alkoholipitoista tai alkoholitonta ja sitä tarjotaan myös lapsille. Jouluviinaryypyn nauttivat perinteisesti isäntä ja tapaninpäivänä saapuvat vieraat. Jouluruokien kanssa voidaan nauttia myös viinejä, kuten punaviiniä sekä makeita viinejä jälkiruoan yhteydessä.
Piparkakut
Piparkakut paistetaan usein jo ensimmäisen adventin aikaan, mutta erilaisia joululeivonnaisia- ja kakkuja voi valmistaa vielä vaikka aatonaattoa tai aattoa lähestyessä. Ristiretkeläiset toivat ensimmäiset joulupiparit Eurooppaan kuuluisina idäntuliaisina. Saksassa niitä valmistettiin jo 1300 -luvulla, Ruotsissa 1600 -luvulla ja ensimmäisen kerran Suomessa 1700 -luvulla.
Riisipuuro
Suomalaiset ovat nauttineet joulupuurona riisipuuron lisäksi tai jo kauan sitä ennen
kaura- tai ohraryynipuuro. Riisiä tuotiin Suomeen jo 1800 -luvulla, jolloin se oli vielä hinnaltaan hyvin arvokasta.
Joulun tunnelmaan kuuluu herkullisen ruoan lisäksi valoisa ja lämmin ympäristö. Joulusauna lämpenee puilla, eli klapeilla, jotka tarkoitukseen sopiva klapikuljetin vie mukavasti perille. Joulukuusi tuodaan kotiin ja koristellaan ennen jouluaattoa ja lahjojen jakoa.