Mitä taitoja kotikokilta vaaditaan? On olemassa muutamia tekijöitä, jotka ovat erityisen oleellisia ruoanlaitossa. Ensinnäkin kokin pitää pystyä keskittymään ruoanlaittoon ja olla tietoinen ajan kulumisesta. Munakello tai puhelimen ajastin ovat hyviä ratkaisuja, jos ei ole tottunut mittaamaan aikaa päässään. Keskittyminen ja ajan taju ovat oleellisia, koska ruoanlaitossa ajoitus on usein kaikki kaikessa. Esimerkiksi valkosipuli tai sipuli palavat hetkessä pannulla, jos ne jättää huomiotta, ja vähänkin palanut ruoka ei maistu hyvältä. Samoin on monien perusraaka-aineiden laita, kuten esimerkiksi pastan ja riisin, jotka helposti kypsyvät liikaa. Toisaalta kokkaaminen on hyvää keskittymiskyvyn harjoitusta nykyihmisille, joiden keskittyminen on usein huonoa jatkuvan puhelimen käytön takia. Varsinaisessa ruoan kypsytysvaiheessa ei siis kannata samalla katsoa televisiota tai jutella, kun taas raaka-aineita valmistellessa ei ole niin kiire, joten silloin voi ottaa rennommin. Aloittelijan kannattaa aina varata hieman ylimääräistä aikaa ruoanlaittoon, eikä mitään edes hieman monimutkaisempaa ruokaa kannata alkaa laittamaan todella nälkäisenä. Mikään ei ole pahempaa kuin kokata sudennälässä, jolloin hermot ovat kireällä, kärsivällisyys lopussa ja keskittymiskyky hukassa.
Järjestelmällisyys on erittäin tärkeää
Keskittymisen ja ajoituksen lisäksi on tärkeää olla järjestelmällinen. Ensinnäkin päätetään, mitä ruokaa laitetaan, ja tarkistetaan, että keittiössä on kaikkia tarvittavia aineksia. Toinen vaihtoehto on kokata sen perusteella, mitä kotona sattuu olemaan, mutta siihen täysi aloittelija ei välttämättä kykene. Jos laittaa monta ruokalajia kerralla, esimerkiksi keittää pastaa, tekee kastikkeen ja salaatin, kannattaa käydä mielessään läpi eri työvaiheet ja niihin menevä aika, jotta ruokalajit valmistuvat samaan aikaan. Pasta jäähtyy hyvin nopeasti, joten jos on vaikea saada kaikkia kolmea valmiiksi kerralla, valmiin kastikkeen voi aina jättää valmiina lämpimälle levylle odottamaan, kuten myös valmiin salaatin, mutta ei pastaa. Ruoanlaiton eri vaiheissa tarvittavat raaka-ainekset ja välineet otetaan esille, tai jos kokkauksessa ei ole taukoja, kaikki raaka-aineet otetaan esille heti aluksi. Esimerkiksi jos on tarkoitus tehdä salaatti, ota kaikki tarvittavat raaka-aineet pöydälle, samoin salaattikulho, ja ala sitten pilkkomaan.
Kun ruoanlaitossa käytettyjä astioita tai työvälineitä ei enää tarvita, laita ne tiskialtaaseen viemästä tilaa. Jos taas esimerkiksi odottaa kastikkeen kiehuvan, odotusajan voi käyttää siihen, että laittaa takaisin paikoilleen ne ainekset ja tarvikkeet, joita ei enää tarvitse, sekä keittotilan siivoamiseen. Keittokirjojen kanssa kokatessa kannattaa resepti lukea useaan kertaan, varmistaa eri työvaiheiden järjestys, sillä kaikki keittokirjat eivät itse asiassa esitä työvaiheita niiden järkevimmässä aikajärjestyksessä, sekä niihin kuluva aika. Netti on täynnä reseptejä, joten jos luet reseptiä netistä, pidä se jatkuvasti näkyvillä puhelimessa tai tabletissa, sen sijaan, että joutuisit aukomaan puhelinta parin minuutin välein keskellä kuumia patoja. Useimmat ruoat täytyy syödä heti kun ne valmistuvat, jotta ne eivät jäähdy, joten pidä huolta siitä, että pöytä on katettu ja mahdolliset tarjoiluastiat ovat odottamassa kun ruoka valmistuu.
Ruokaa laittaessa on siis valmistauduttava työtilan ja raaka-aineiden suhteen, keskityttävä siihen mitä on tekemässä, pidettävä ajantaju, sekä oltava järjestelmällinen ja perillä siitä, mikä työvaihe on menossa ja mitä on tehtävä seuraavaksi. Kaikki muu onkin sitten oikeastaan opeteltava: miten käsitellä eri raaka-aineita, kauanko niiden kypsentämisessä menee eri metodeilla, paljonko mausteita vaaditaan mihinkin, ja ennen kaikkea, mitkä raaka-aineet ja maut sopivat yhteen. Kun ymmärtää perusraaka-aineiden päälle, voi niiden perusteella jo luoda kymmeniä eri ruokalajeja.